27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi nereye verilir?

 Kira gelir vergisi beyannamesi nereye verilir?

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan kira gelir vergisi ödemekle yükümlü olanların öncelikle beyanname vermesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi nereye verilir?


Kira gelir vergisi beyannamesi nereye verilir?

Gelir Vergisi Kanununa göre,meskenini yada işyerini kiraya veren mal sahiplerinin elde ettikleri gelir, gelir vergisine tabi tutuluyor.Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Söz konusu gelir beyannamesini her kira geliri elde edenler vermiyor. Belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor,istisna bedelinin altında gelir elde edenler mükellef olmuyor.


Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Vergi ödemekle yükümlü olan mal sahipleri vergi beyannamelerini vergi dairelerine giderek verebildikleri gibi, internet üzerinden online bir şekilde de beyanname verebiliyor.Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile beyanname verecek olan vatandaşlar bu sisteme; kimlik bilgileri; internet vergi dairesi şifresi veya mavi kart bilgileri ile giriş yapabiliyor.


Kira geliri ödemede yaşlı,engelli olanlar için de beyanname verme şekli bulunuyor.Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Vergi İletişim Merkezini (VİMER) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.


Kira gelir vergisi 1.taksit 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com