16 / 06 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi kimler vermez?

 Kira gelir vergisi beyannamesi kimler vermez?

Taşınmazlarını kiraya verenler 2014 yılı içinde elde ettikleri kira gelirleri için 25 Mart tarihine kadar beyanname vermeleri gerekiyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi kimler vermez?


Kira gelir vergisi beyannamesi kimler vermez?

Mesken,işyeri gibi taşınmazlarını kiraya veren mal sahiplerinin elde ettikleri gelir üzerinden öncelikle beyanname vermesi gerekiyor.Kira geliri elde eden herkes beyanname vermiyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi kimler vermez?


Her sene kira geliri vergisi için istisna tutarı belirleniyor. İstina tutarını aşan kişiler vergi yükümlüsü oluyor.2015 yılında vergi ödeyecekler için istisna tutarı belirlendi.Meskenler için 3.300 TL,işyerleri için 27 bin TL istisna tutarı bulunuyor.


Bu bedelin altında gelir elde edenler  beyanname vermiyor. Ödenecek olan gelir vergisini www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar ” bölümünden yararlanarak öğrenebiliyor.


Vergi beyannamesini internet üzerinden online bir şekilde  verebiliyor. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ne giriş yapmaları yeterli oluyor.


Kira vergisi beyannamesini internet üzerinden veremeyen veya vermek istemeyen vatandaşlar ise, vergi dairesine giderek beyanda bulunabiliyor. Vergi dairesinde Kira gelir vergisi beyannamesi formu doldurularak teslim edildiği takdirde, beyan verilmiş oluyor.


Beyanname verip vermemesi gerektiğine karar veremeyenler için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Kira beyan testi bulunuyor. Testin çözülmesi halinde beyanname verilmesi gerekip gerekmediği sonuçlanmış oluyor.


Kira beyan testi!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com