02 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi formu 2015!

 Kira gelir vergisi beyannamesi formu 2015!

Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit şekline ödenebilen kira gelir vergisi beyan dönemi dün itibari ile başladı.Beyannamelerin en geç 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor.İşte kira gelir vergisi beyannamesi formu 2015..


Kira gelir vergisi beyannamesi formu 2015!

Vergi mükelleflerinin , 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi taşınmaz malların gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Buna göre, kira gelir vergisi beyanı dün başladı.


Söz konusu kira gelir vergisini herkes ödemiyor.Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mallardan kira geliri elde eden kimselerin, gelirlerinin vergi için belirlenen istisna bedelini aşması halinde, beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Gelir Vergisi Kanununa göre;Ticarî kazançlar, ziraî kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları, diğer kazanç ve iratlar kazançlarına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi; vergiye tabi tutuluyor.


Kira gelir vergisi için beyanname; Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile verilebiliyor. Bu sistem, kira geliri elde eden mal sahiplerinin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlık veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulan bir sistem oluyor.


Beyannameler vergi dairesine gidilerek elden veya internet ortamında online olarakta da verilebiliyor.Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, http://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak doldurması gerekiyor.


Kira geliri vergisi nasıl hesaplanıyor?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com