27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2015!

 Kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2015!

Gelir Vergisi Kanun esaslarına göre kira gelir vergisi için beyannameyi istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenler veriyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?İşte kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2015!


Kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2015!

Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit şeklinde ödenebilen kira gelir vergisi mükellefi taşınmazlarını kiraya verip gelir elde edenler oluyor.


Vergiyi bir önceki yılda kira geliri elde edenler ödüyor.örneğin 2014 yılında kira geliri elde edildiyse 2015 ylında vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.Kira geliri elde herkes vergi ödemiyor.Verginin ödenmesi için belirlenen istisna tutarının aşılması gerekiyor.


2015 yılı için istina tutarı;

*Meskenlerde 3 bin 300 TL

*İşyerlerinde 27 bin TL olarak tespit edildi.


Belirlenen istisna tutarının aşılması durumunda beyanname verilmesi gerekiyor.Beyanname verilip verilmeyeceğine karar veremeyen taşınmaz sahipleri için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kira beyan testi bulunuyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


2014 dönemine ait beyana tabi kira gelirleri için en son 25 Mart 2015 tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.


Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Kira gelir vergisi ödenen bankalar 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com