06 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi beyanı için son 8 gün!

Kira gelir vergisi beyanı için son 8 gün!

Kira geliri elde eden vatandaşlar için beyan verme süresi 25 Mart 2016 tarihinde sona eriyor. Buna göre kira gelir vergisi beyanı için son 8 gün bulunuyor...


Kira gelir vergisi beyanı için son 8 gün!

Taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelirler, Gelir Vergisine tabi tutuluyor. 2015 yılında elde edilen gelirlerin vergi ödemesi bu sene yapılıyor.


Vergi mükelleflerinin öncelikle elde ettikleri kira gelirleri için beyanda bulunmaları gerekiyor. Ancak tüm kira geliri elde eden herkesin beyanda bulunması gerekmiyor.


Yalnızca belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde eden gayrimenkul sahiplerinin beyanda bulunmaları gerekiyor. 2016 yılı vergi ödemelerinde meskenlerde istisna bedeli 3.600 TL, işyerlerinde de 29.000 TL olarak belirlendi.


Bu istisnalardan yüksek kira geliri elde edenlerin kira gelirleri için beyanda bulunmaları gerekiyor.  1 Ocak 2015 - 31 Aralık 2015 tarihleri boyunca elde edilen kira gelirlerinin belirlenen istisna tutarlarını geçmesi durumunda verilecek 2016 kira gelir vergisi beyannamesi son günü 25 Mart olarak belirlendi.


Vergi mükelleflerinin 25 Mart tarihine kadar vergi beyanını yapmaları gerekiyor. Buna göre kira gelir vergisi beyanı için son 8 gün bulunuyor.


Bu süre içerisinde beyanların verilmiş olması gerekiyor. Aksi halde dönemi içerisinde beyanda bulunmamış vergi mükellefleri için cezai hükümler uygulanıyor.


Söz konusu beyanlar vergi dairesine gidip verilebildiği gibi önceden hazırlanış beyanname sistemi ile internet üzerinden otomatik olarakta yapılabiliyor.

Kira gelir vergisi takvimi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com