18 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 1.taksiti için son 9 gün!

Kira gelir vergisi 1.taksiti için son 9 gün!

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin ilk taksiti Mart ayında ödeniyor. 2016 Kira gelir vergisi 1.taksiti için son 9 gün bulunuyor...


Kira gelir vergisi 1.taksiti için son 9 gün!

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler "Gayrimenkul sermaye iradı" olarak vergilendiriliyor.


Verginin mükellefleri, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Kira gelir vergisini meskenini veya işyerini kiraya veren tüm malikler ödemiyor. Vergiyi, elde dilen kira geliri vergi için belirlenen sınırın üstünde olan malikler ödüyor. Söz konusu kira gelir vergisi sınırı her yıl yeniden belirleniyor


Mükellefler, elde ettikleri gelir için takip eden yıl içerisinde beyanname vererek vergi borcunu ödüyor. Buna göre bu sene içerisinde 2015 yılı kira gelirleri için vergi ödeniyor.


Kira gelir vergisi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Kira gelir vergisinin 1. taksit ödemeleri 31 Mart'ta sona erecek. Mükelleflerin ödeme yapmak iin son 9 günü bulunuyor.


Kira Gelir Vergisi;

-Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

-Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

-Anlaşmalı bankalardan,

-Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor. 

2016 kira gelir vergisi beyanı için son 3 gün!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com