18 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 1.taksiti için son 3 gün!

 Kira gelir vergisi 1.taksiti için son 3 gün!

Konut ve işyeri kiralamalarından istisna bedeli üzerinde kira geliri olan kimselerin 31 Mart'a kadar 1. taksit borcunu ödemesi gerekiyor. Buna göre, kira gelir vergisi 1.taksit ödemeleri için son 3 gün bulunuyor...


Kira gelir vergisi 1.taksiti için son 3 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, ev, işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.


Vergi, kiralamanın gerçekleştiği yılı takip eden yılda ödeniyor. Buna göre, 2015 yılı içerisinde gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimselerin 2016 yılında vergi ödemesi yapmaları gerekiyor. Vergi ödemesi yapmayan veya veya beyanname vermeyen bulunmayan kimseler vergi cezası ile karşılaşabiliyor.


Kira gelir vergisi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yatırılabiliyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.

Kira gelir vergisi için beyannameler ödemeler ile aynı zamanda 1 - 25 Mart tarihleri arasında veriliyor.  


Kira gelir vergisi de 1. taksiti Mart ayında ödenirken, 2. taksiti Temmuz ayında ödeniyor. Buna göre kira gelir vergisi 1.taksit ödemeleri için son 3 gün bulunuyor. 


Vergiyi istisna sınırının altında gelir elde eden kimseler ödemiyor. Bu sınırın üstündeki gelirler için vergi ödemesi yapılıyor. Beyanname sürecinde bazı giderler düşürülerek vergi sıfıra da indirilebiliyor.


2015 yılı içerisinde evini kiraya verenlerin kira geliri 3 bin 600 TL'den, işyerini kiraya verenlerin kira geliri 29 bin TL'den yüksekse kira gelir vergisi ödemek ile yükümlü oluyor.

Kira vergisi ödemesi alan bankalar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com