18 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 1. taksiti için son 2 gün!

Kira gelir vergisi 1. taksiti için son 2 gün!

Gayrimenkul kiralamalarında istisnadan yüksek gelir elde edenler senede iki taksit halinde vergilendiriliyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayında başlamıştı. Kira gelir vergisi 1. taksiti için son 2 gün bulunuyor...


Kira gelir vergisi 1. taksiti için son 2 gün!

Mesken veya işyerinizi 2015 yılında kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri ettiyseniz 2016 yılında gelir vergisi mükellefi oluyorsunuz.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelirinin vergilendirilmesinde, istisna bedelleri her yıl yeniden belirleniyor. 2015 yılı kira gelir vergisi için belirlenen mesken ve işyeri istisna sınırları şu şekilde;


Meskenlerde 3.600 TL; 

İşyerlerinde ise 29.000 TL.


Bu bedelleirn altındaki kira gelirleri için, vergiden muaf olunuyor. Ancak bir sene boyunca elde edilen kira gelirlerinin istisna sınırının üstünde olması halinde öncelikle beyanname verilerek vergi ödemesi yapılıyor.


Beyannameler, 25 Mart 2016 kadar verilecekti. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, beyanname verme süreleri 31 Mart 2016 tarihine kadar uzatıldı.


Vergi ise iki taksitte ödenebiliyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayında yapılıyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında veriliyor. Buna göre kira gelir vergisi 1. taksiti için son 2 gün bulunuyor.

Kira vergisi ödemesi alan bankalar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com