17 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor!

 Kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için kira gelir vergisi ödeniyor.İki eşit taksit şeklinde ödenebilen kira gelir vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor.


Kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Konut,işyerini kiraya veren taşınmaz sahiplerinin elde ettikleri gelir üzerinden kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor.Söz konusu  vergi her kira geliri elde eden mal sahipleri tarafından ödenmiyor.


Vergiyi ödemekle yükümlü kişiler, belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde eden mal sahipleri oluyor. Elde edilen gelirden seçilen hesaplama yöntemine göre bazı giderler düşülebiliyor.


2014 yılında elde edilen gelirler için mesken istisna tutarı 3.600 TL olarak tespit ediliyor. Mesken kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


Vergiyi ödemekle mükellef olan kişilerin 25 MART 2015 tarihine kadar beyanname vermesi gerekiyor. Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor.Vergiyi ödemekle yükümlü kişilerin vergilerini 30 Mart 2015'e kadar ödemeleri gerekiyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor. Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorunda oluyor.  Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilmesi gerekiyor. 


Kira gelir beyannamesi mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olarak biliniyor. 


Kira gelir vergisi kredi kartı ile ödenir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com