17 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri başladı!

 Kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri başladı!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan kira gelir vergisi iki eşit taksit şeklinde olmak üzere Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor. Buna göre kira gelir vergisi 1.taksit ödemeleri başladı.


Kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri başladı!

Mesken,işyeri taşınmazlarının kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için kira vergisi alınıyor.Vergiyi, istisna bedelini aşan gayrimenkul sahipleri ödüyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ve Gerçek Gider Yöntemi ile tespit ediliyor.Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.


Taşınmaz malların kiraya verilmesinden sonra elde edilen gelir için yatırılacak olan vergi 

● Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,

● Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

● Tahsile yetkili banka şubelerine

ödenebiliyor.


Ödeyecek gelir vergisini www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar” bölümünden yararlanarak öğrenebiliyor.(www.gib.gov.tr  Ana Sayfa   İnternet Vergi Dairesi  Hesaplamalar  GMSİ)


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi MART ve TEMMUZ aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Buna göre 1 Mart itibari ile kira gelir vergisi 1.taksit ödemeleri başladı.


Vergi için verilecek olan beyannameler ise 1 Mart-25 Mart tarihleri arasında veriliyor. vergi yükümlülerinin sürenin geçmemesine dikkat etmesi gerekiyor.


Kira geliri vergisi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com