05 / 05 / 2024

Kira gelir beyannamesi kimler vermez?

 Kira gelir beyannamesi kimler vermez?

Mesken,işyeri gibi taşınmazlara sahip kişiler bu taşınmazları kiraya verdiklerinde elde edilen gelir üzerinden beyanname verip vergi ödemesini yapması gerekiyor.Peki kira gelir beyannamesi kimler vermez?


Kira gelir beyannamesi kimler vermez?

Mart ayı itibari le başlayan kira vergisi döneminde toplanacak olan vergi işyeri ve meskenler için ayrı ayrı hesaplanıyor. Taşınmazlarından kira bedeli elde eden herkes beyanname verip,vergi ödemesi yapmıyor.Peki kira gelir beyannamesi kimler vermez?


Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Bu istisna bedelinden yüksek kira geliri olanlar vergi mükellefi olup beyanname veriyor. Buna karşın istisnadan düşük geliri olanlar vergi beyannamesi vermiyor.2015 yılında için bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 3.300 TL aşanlar,İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 27.000 TL aşanlar vergi ödemekle mükellef oluyor.


Ödenecek gelir vergisi www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar ” bölümünden yararlanılarak öğrenilebiliyor. Beyanname verecek  vergi mükellefleri aşağıdaki ödeme yollarından birini kullanarak ödemelerini gerçekleştirebiliyor.


-Vergi daireleri vezneleri

-İnternet bankacılığı

-Kredi kartı

-ATM'ler

-Anlaşmalı bankalar


1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında elde edilen kira gelirleri için beyannameler 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Buna göre beyanname için son 25 Mart oluyor.Ödemeler ise 31 Mart tarihine kadar yapılabiliyor.

Kira gelir vergisi ne kadar ödeyeceğim?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com