06 / 05 / 2024

Kira gelir beyanı 2015!

 Kira gelir beyanı 2015!

Önceden hazırlanmış beyanname sistemi ile internet üzerinden yada vergi dairesinde beyanname verilebiliyor.Peki kira geliri ne zaman beyan edilir?İşte kira gelir beyanı 2015..


Kira gelir beyanı 2015!

Kira gelirleri için vergi ödemesi yapmadan önce beyanda bulunmak gerekiyor.Belirlenen istisna tutarını aşan kişiler beyan vermekle yükümlü oluyor.2015 yılında vergi yükümlüsü olanların 2014 yılında 3.300 TL mesken istisna tutarını,27.000 TL işyeri istisna tutarını aşmış olması gerekiyor.

Götürü gider ve gerçek gider olmak üzere iki türlü hesaplama yöntemi ile beyanname verilebiliyor.Götürü gider yöntemini seçenler iki yıl geçmeden bu yöntemden dönemiyor. Gelirin istisna haddini ve gider olarak yüzde 25 düştükten sonra kalan tutar üzerinden vergi veriliyor. Bu yöntemde var olan giderlerle ilgili belge olmasına gerek olmuyor. 

Gerçek gider yönteminde ise istisna haddi indirildikten sonra gayrimenkule ait giderler düşürülüyor. Gerçek giderde giderleri gösteren belgeler olmalısı ve bunları 5 yıl boyunca saklamak gerekiyor.Peki kira geliri ne zaman beyan edilir?

Kira gelir vergisi beyan dönemi 1-25 Mart 2015 tarihleri arasında oluyor.Vergi beyanında bulunacak olanların son 13 günü bulunuyor.İnternet sitesini kullanarak Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile yıllık beyannamelerini verebiliyor.

İnternet kullanmayan mükellefler, vergi dairelerinden temin edebilecekleri beyannameleri elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla vergi dairesine verebiliyor.

Ayrıca 60 yaşın üzerinde yaşlılar, hasta ve engelliler,okuma yazması olmayanlar içinde Maliye istenirse eve kadar birinini gönderiyor kişinin beyanı doldurmasına yardımcı oluyor.Bunun için 444 0 189’u arayarak yardım istemek yeterli oluyor.

Kira beyannamesi örneği 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com