18 / 04 / 2024

Kira beyannamesi nereye verilir?

 Kira beyannamesi nereye verilir?

Kira beyannamesi, 2014 yılı içerisinde ev veya işyerini kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler tarafından veriliyor.Peki kira beyannamesi nereye verilir?


Kira beyannamesi nereye verilir? 

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 2014 yılı için 3.300 TL aşanlar,işyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2014 yılı için 27.000 TL aşanların beyanname verip,vergi ödemesini yapması gerekiyor.


1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında elde edilen kira gelirleri için beyannameler 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Mükellefin beyanını vermesi için son 6 günü bulunuyor.Peki kira beyannamesi nereye verilir?


Mükellefler ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olup; Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. 


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Aynı zamanda vergi dairesine gitmeden internet üzerinden, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de beyan verilebiliyor. Bu sistem ile kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebiliyor.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorunda oluyor.Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor.

Kira geliri beyannamesi hangi hallerde verilmez?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com