07 / 05 / 2024

Kira beyannamesi internetten nasıl verilir?

 Kira beyannamesi internetten nasıl verilir?

25 Mart akşamına kadar verilmesi gereken beyanname vergi dairesinde verilebiliyor.Peki kira beyannamesi internetten nasıl verilir? Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nedir?


Kira beyannamesi internetten nasıl verilir?

İşyeri,konut gibi gayrimenkullere sahip ve bu gayrimenkullerden kira geliri elde eden kişilerin 1 Mart-25 Mart 2015 tarihleri arasında beyanname vermesi ve Mart,Temmuz aylarında vergi ödemesini yapması gerekiyor.


Beyannameler gayrimenkulün bulunduğu vergi dairesinde verilebiliyor.Peki kira beyannamesi internetten nasıl verilir?Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile beyanname internetten verilebiliyor.Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlık veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak,beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistem olarak ifade ediliyor.Sistemden sadece kira geliri elde edenler faydalanabiliyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi;internet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabiliyor.) veya

kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.


Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da bu sistemden yararlanabiliyor. Bu bakımdan, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor.


Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmuyor. Beyannameler vergi dairesine gidilerek elden veya internet ortamında (E-Beyanname Düzenleme Programı) da verilebiliyor.


Onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebiliyor.

Kira geliri beyan sınırı 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com