18 / 05 / 2024

Kira beyannamesi için son 6 gün!

Kira beyannamesi için son 6 gün!

2014 yılında kira geliri elde eden ve vergi mükellefi olan gayrimenkul sahiplerinin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor.31 Mart'ta son bulacak kira beyannamesi için son 6 gün kaldı..


Kira beyannamesi için son 6 gün!

2014 yılında işyeri ve konutunu kiraya veren taşınmaz sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu vergi dönemi 31 Mart'ta son buluyor.


Vergi ödemelerinden önce, vergi yükümlülerinin beyanname vermesi gerekiyor. Vergi beyanname dönemi normal şartlarda 25 Mart'ta sona eriyordu. Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yoğun iş yükü konusunda Bakanlığa iletilen sorunlar nedeniyle 25 Mart akşama kadar verilmesi gereken gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi, 31 Mart 2015 Salı günü mesai bitimine kadar uzatıldı. 


Bu süre içerisinde beyannamelerin verilmiş olması gerekiyor. Aksi takdirde dönemi içerisinde beyanda bulunmamış vergi mükellefleri için cezai hükümler uygulanıyor.Ayrıca beyanname vermeyenler konut istisna bedelinden de yararlanamıyor.


Konut kiralamalarından istisna bedeli 3.300 TL'den; işyeri kiralamalarından ise 27.000 TL'nin üzerinde gelir elde edenlerin beyanname vermeleri gerekiyor.


Kira beyannamesi vergi dairesine gidilerek verildiği gibi, internet üzerinden online bir şekilde de verilebiliyor.Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, http://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak doldurması gerekiyor.


Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile beyanname verecek olan vatandaşlar bu sisteme; kimlik bilgileri; internet vergi dairesi şifresi veya mavi kart bilgileri ile giriş yapabiliyor.

Kira geliri beyannamesi nasıl hazırlanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com