28 / 03 / 2024

Kira beyannamesi 7 gün sonra sona erecek!

Kira beyannamesi 7 gün sonra sona erecek!

2014 yılında kira geliri elde eden taşınmaz sahiplerinin 2015 yılında beyanname verip vergi ödemesini yapması gerekiyor.1 Mart itibari ile başlayan kira beyannamesi 7 gün sonra sona erecek..


Kira beyannamesi 7 gün sonra sona erecek!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları olarak karşımıza çıkıyor. 


Kira geliri elde edenler bir önceki senede elde ettikleri gelirler için beyanname verip vergi ödemesi yapıyor.Buna göre 2014 yılındaki gelirler için 2015 yılında beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi gerekiyor.Peki, kira beyannamesi ne zaman sona erecek?


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyordu. Ancak dün yapılan açıklamaya göre beyananme süreleri 31 Mart tarihine kadar uzatıldı.Buna göre kira beyannamesi 7 gün sonra sona erecek.


Vergi ödemeleri ilk taksiti de 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorunda oluyor.  Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilmesi gerekiyor. 


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olarak biliniyor. 


Kira beyanı nasıl doldurulur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com