05 / 05 / 2024

Kira beyanı için son gün ne zaman!

 Kira beyanı için son gün ne zaman!

Gayrimenkullerinden kira geliri elde eden kimselerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit halinde ödenebilen verginin kira beyanı için son gün ne zaman?


Kira beyanı için son gün ne zaman!

Mesken ve işyerleri kiralamalarından elde edilen gelir için kira gelir vergisi ödeniyor.Ancak,kira geliri elde eden herkes vergi ödemiyor.İstisna bedelinin aşanlar vergi ödemekle yükümlü oluyor.


Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisi için istisna bedeli belirleniyor. Meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL, işyerler istisna bedeli ise 27.000 TL olarak belirlendi.


Kira gelir vergisi mükelleflerinin öncelikle elde ettikleri gelir için beyanname vermesi gerekiyor. Peki, kira beyanı için son gün ne zaman?


Kira beyanı 1 - 25 Mart 2015 tarihleri arasında verilebiliyor.Buna göre beyan vermek için mükelleflerin son 5 günü bulunuyor. Beyanname verdikten sonra, vergi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor. 


Beyanname; normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor.


Beyannameler; 

-Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine,

-Önceden hazırlanmış beyanname sistemi ile internet üzerinden,

-AVM'lerde kurulan beyanname verme standlarında,

-VİMER aracılığıyla verilebiliyor.

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanacak?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com