28 / 04 / 2024

Kira bedeli nedir?

 Kira bedeli nedir?

Kira bedeli nedir? Kiracının, kiralananı kullanma karşılığı olarak ödediği bir miktar paradır. Ancak bu bedel, paradan başka bir şey, örneğin bir mal, bir hizmet, bir imalat (istisna akdi) gibi şeyler de olabiliyor...


Kira bedeli nedir?


Kira bedeli, kiracının, kiralananı kullanma karşılığı olarak ödediği bir miktar paradır. Ancak bu bedel, paradan başka bir şey, örneğin bir mal, bir hizmet, bir imalat (istisna akdi) gibi şeyler de olabilir.


Kanunun çizdiği sınırlar içinde kalmak şartıyla taraflar, kira parasının miktarını tespit hususunda tamamen serbesttir. Yine taşınmaz kiralarında, kira parasının altın veya döviz esasına göre belirlenmesi de mümkündür. Kiracının ödemekle yükümlü olduğu kira parasının kapsamına, kalorifer yakıt zammı ile sözleşmeyle kiracıya yüklenen yakıt parası da girer. Su, kapıcı ve elektrik parası ise kira bedeli kapsamına girmez. Sözleşmede, kullanımdan doğan elektrik, su, yakıt gibi masrafların kiracıya ait olduğu; kullanımdan doğmayan, binaya ve daireye ait demirbaş giderlerinin mal sahibine ait olduğu belirtilmelidir. Kapıcı parası, temizleme, aydınlatma, su ve yönetim giderlerinin kime ait olacağı sözleşmeye yazılmadığı takdirde, kural olarak kiracı ile kiralayan müşterek ve müteselsilen sorumludur.