01 / 05 / 2024

Kira artışları üfe mi tüfe mi?

 Kira artışları üfe mi tüfe mi?

Taşınmaz malını kiraya veren ev sahipleri,sözleşmenin yenilenmesi halinde kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor.Peki kira artışları zammı neye göre yapılır? Kira artışları üfe mi tüfe mi?


Kira artışları üfe mi tüfe mi?

Kiracı ve kiralayan arasında yapılan kira sözleşmelerinin bitiminde ev sahibi belirlenen oranlar dahilinde kira zammı uygulayabiliyor.

Sözleşmede belirtilecek olan yıllık kira artış oranları iki tarafında ihtiyacını karşılayacak şekilde belirleniyor.Yasal düzenlemelere göre kira artış oranları ÜFE oranlarından yüksek tutulamıyor.


Eskiden kira artışları TEFE ye göre yapılırken artık ÜFE ye göre yapılıyor.Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ürünlerin yurtiçine yönelik üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi ÜFE yani üretici fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


(TEFE) , yurtiçinde üretimi yapılan maddelerin fiyatlarının, kısmen üreticiden kısmen de üretim yapmayan ve toptan satışla uğraşan aracılardan elde edilmesi ile hesaplanan; fiyatlara,tüketiciye yansıyan vergiler ile toptancı marjlarının dahil olduğu, karma bir fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Söz konusu ÜFE oranları, her ay TÜİK'in resmi internet sitesinde yayımlanıyor. Buna göre kira artış oaranları Üretici Fiyat Endeksi oranlarından fazla olamıyor.


Şubat ayında kira sözleşmeleri dolan; ve yenilenen sözleşmelerde nasıl bir artışın meydana geleceği bugün TÜİK'in sayfasında yayımlandı.


Mart ayında kira sözleşmeleri dolan ve yenilenen sözleşmeler için kira artışı yüzde 3,10 oranı olarak belirlendi.


Kira artış oranı ne olmalı?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com