Ev sahibi kiracısına sözleşmeye de bağlı kalarak her sene sözleşmenin yenilendiği zamanda kira zammı uyguluyor.Peki kira artış oranı ne olmalı?Kira artışı neye göre belirlenir?İşte kira artış oranı..
Kira artış oranı ne olmalı?
Kira sözleşmeleri her sene yenilendiği zaman ev sahibinin kiracısına kira zammı hakkı bulunuyor.Taraflar arasında anlaşmaya da bağlı olmak koşuluyla yılda bir kere kira artışı uygulanıyor.
Borçlar Kanununa göre meskenlerde kiraya zam oranları Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE)ye göre yapılıyor.Bu uygulama sadece meskenlerde olup,işyeri kiralamaları için böyle bir uygulama söz konusu olmuyor.İşyeri kiralamalarında ÜFE hesabına 2020 yılında geçilmesi düşünülüyor.
İşyerinde kira artışı, tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre değişirken meskenlerde ise ÜFE'ye göre yapılıyor. Ancak, hangi ÜFE oranının hesaplamada kullanılması gerektiği Kanunda belirtilmiyor. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre kira artışında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiği öngörülüyor.
Her ay TÜİK'in resmi internet sitesinde kira artış oranları yayımlanıyor. Buna göre kira artış oaranları Üretici Fiyat Endeksi oranlarından fazla olamıyor.
Üretici Fiyatları Endeksi; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.
Her ay belirlenen kira artış tutarı bu ay da açıklandı.5 Ocak 2015 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranlar şu şekilde:
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,76 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,25 artış gösterdi.
Buna göre Ocak 2015'te mesken kiracılarına en fazla %6,36 oranında zam yapıldı.
Kira sözleşmesi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com