21 / 09 / 2024

Kira artışları neye göre belirlenir?

 Kira artışları neye göre belirlenir?

Yıllık kira sözleşme süresinin bitmesi ve sözleşmenin devam etmesi durumunda, kirada belli bir oranda artış söz konusu oluyor.Peki kira artışları neye göre belirlenir?


Kira artışları neye göre belirlenir?

Ev sahibi ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira artışı söz konusu oluyor.Kira artışı ev sahinin isteği doğrultusunda arttırılamıyor.


Kira artışında yapılacak zamlar, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarına göre belirleniyor.Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


kira bedeli ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere göre kira artışı ÜFE oranlarından yüksek yapılamıyor.Kira artış oranları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim oranını geçmeyecek şekilde hesaplanıyor.


Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


İşyeri kiralamalarında, ÜFE’ye göre kira artış oranının belirlenmesi zorunlu olmuyor.İşyeri kiralarında ÜFE uygulaması, 2020 yılına kadar erteleniyor.


ÜFE oranları her ay TÜrkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından resmi internet sayfasında yayımlanıyor.3 Mart 2015 tarihinde açıklanan verilerine göre ise, meskenlerde Mart ayında en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılacak. 


Kira artış oranı nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com