Kira sözleşmesi için belirlenen sürenin son bulması durumunda tarafların da istemesiyle sözleşme tekrar yenilendiğinde kira artışı söz konusu oluyor.Peki kira artışı neye göre hesaplanır?
Kira artışı neye göre hesaplanır?
Kira sözleşmeleri, belirlenen sürenin bitmesi durumunda tarafların da istemiyle tekrar yenilenebiliyor. Kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kiracının ödemek ile yükümlü olduğu kira ücretinde de zam meydana geliyor.Peki kira artışı neye göre hesaplanır?
Kira ücreti artışı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ÜFE oranlarına bağlı olarak yapılıyor. Konu ile ilgili yasal esaslar Borçlar Kanunu kapsamında madde 344'te şu şekilde yer alıyor:
Belirlenmesi
MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.
TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranlarına göre, Haziran 2015 tarihinde son bulan kira sözleşmelerinde yapılacak kira artışı yüzde 6,52'yi geçemeyecek.
Kira artış oranı hesabı Haziran 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com