18 / 05 / 2024

Kira artışı nasıl hesaplanır 2015?

Kira artışı nasıl hesaplanır 2015?

Ev kiralamalarında uygulanacak kira artış oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki kira artışı nasıl hesaplanır 2015?


Kira artışı nasıl hesaplanır 2015?

Taşınmaz malların kiralanması durumunda, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.

Kira dönemi biten ve yenilenen kiralamalarda kira sözleşmesindeki esaslar aynen yeni kira döneminde de uygulanıyor. Ancak kira bedelinde belli oranlarda zam yapılabiliyor.

Borçlar Kanununa göre tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla geçerli oluyor. Bu kural, bir seneden daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Ev sahibi ve kiracı bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Fakat bu kural yalnız ev kiralamalrında kullanılıyor. İşyerlerinde 2020 yılına kadar bu kural uygulanmıyor.

Mesken kiralamalarında uygulanacak kira artış oranları her ay TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanıyor. Kira artış oranı 2015 Haziran verileri ise şu şekilde;

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.

Haziran ayında kiracılara en fazla yüzde 6,52 oranında kira artışı yapılabilecek.Peki kira artışı nasıl hesaplanır 2015?

Kira artışı hesaplama örneği Haziran 2015..

Örneğin, mevcut kira bedelinin 1100 TL olduğunu düşünelim. Kira bedeline yapılacak 6,52 TL'lik zam ile yeni kira döneminin kira bedeli en fazla 1165,2 TL olarak belirlendi.

Yasal kira artış oranı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com