25 / 04 / 2024

Kira artışı hesaplama Haziran 2015!

 Kira artışı hesaplama Haziran 2015!

Ev kiralamalarında kiracıya yapılacak zam hesabında enflasyon oranlarından ÜFE'nin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Peki Haziran ayında kiralar ne kadar artacak? İşte 2015 haziran ayı kira artış oranı..


Kira artışı hesaplama Haziran 2015!

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor.


Ancak gayrimnekul sahibi kiracısına istediği oranlarda zam yapamıyor. Ancak Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre kiracıya zam yapılabiliyor.


Borçlar Kanununa göre gayrimnekul kiralamalarında, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira akdinde uygulanıyor.


Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Buna göre, 2015 Haziran ayında ev kiracısına en fazla yüzde 6,52 oranında zam yapılabilecek.


2015 Haziran ayı kira artış oranı hesaplama örneği:

Kira bedeli: 1.100 TL

Yıllık zam oranı: Yüzde 6,52

Yıllık zam bedeli: 65,2 TL

Zamlı kira bedeli: 1.165,2 TL

2015 haziran ayı kira artış oranı!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com