14 / 05 / 2024

Kira artışı 2015 Haziran!

 Kira artışı 2015 Haziran!

Borçlar Kanununa göre, ev sahibinin kiracısına yapacağı kira zam oranı dönemin ÜFE oranından yüksek olamıyor. Peki Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır? İşte kira artışı 2015 Haziran..


Kira artışı 2015 Haziran!

Kira kontratı yenilenen kiralamalarda taşınmaz sahibi, kiracısına zam yapıyor. Borçlar Kanunu gereğince taşınmaz kiralamalarında kiracıya yapılacak zam, dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor.

Ancak işyeri kiralamaları için şuan böyle bir uygulama bulunmuyor. İşyeri kira artışları sözleşme serbesti olarak ifade edilen; sözleşmede yer esaslar doğrultusunda yapılıyor. 

Borçlar Kanununda konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."

Peki "Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır?Haziran ayında kiralar ne kadar artacak?" diyorsanız işte yanıtı..

3 Haziran 2015 tarihinde TÜİK tarafından yayınlanan Haziran 2015 dönemine ait Üretici Fiyat Endeksi kira enflasyon oranları na göre, kira bedelinde yapılacak artış yüzde 6,52 oranından yüksek olamıyor.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.

Haziran ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com