21 / 09 / 2024

Kira artış oranları Mart ayında nasıl hesaplanır?

 Kira artış oranları Mart ayında nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmelerinin yenilendiğinde, ev sahibi kiracısına kanun esaslarına uygun olmak şartıyla belirli oranlarda zam yapabiliyor ve zam oraları TÜİK tarafından açıklanıyor.Peki kira artış oranları mart ayında nasıl hesaplanır?


Kira artış oranları Mart ayında nasıl hesaplanır?

Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda,ev sahibi kiracısına kanun esaslarına uygun olmak kaydıyla belirli oranlarda zam yapabiliyor. 


Borçlar Kanununda yer alan bilgilere göre; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Kanun gereğince konut ve işyerlerinde zam farklı oranlarda yapılıyor. Mesken kiracısına yapılacak kira artışı, ÜFE oranlarından yüksek olmaması gerekirken; işyeri için 2020 yılına kadar böyle bir sınırlama bulunmuyor.


Kiracıya en fazla üretici fiyat endeksi oranları bazında kira artışı yapılabiliyor. Söz konusu artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanıyor. 


Kira artış oranları TÜİK tarafından her ayın 3'ünde açıklanıyor Ayın 3'ünün hafta sonuna denk gelmesi halinde bu günü takip eden ilk iş günü kira artış oranları açıklanıyor.2015 Mart ayından uygulanacak kira artış oranları da açıklandı.peki kira artış oranları Mart ayında nasıl hesaplanır?


3 Mart'ta açıklanan verilere göre kira hesaplamasında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Mart ayında kiracılara en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılacak.


Mart ayı kira artışı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com