10 / 05 / 2024

Kira akdinde kefilin sorumluluğu nedir?

Kira akdinde kefilin sorumluluğu nedir?

Gayrimenkul kiralama işleminde ev sahibi ve kiracı arasında bir kira akdi imzalanıyor.Peki kira akdinde kefil gerekir mi? Kira akdinde kefilin sorumluluğu nedir?


Kira akdinde kefilin sorumluluğu nedir?

Kiralayan ve kiracı arasında imzalanan ve kullandırma amacı taşıyan sözleşmeleri başında kira akdi geliyor. Kira akdi, resmi bir belge olma özelliği taşıyor. 


Taşınmaz mal sahibinin, bir bedel karşılığında gayrimenkulü kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını belli bir süre için kiracıya bırakmayı taahhüt etmiş olabilmesi için kira akdi yapmış olması gerekiyor. 


Kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan kira akdinde dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri yer alıyor.Peki kira akdinde kefilin sorumluluğu nedir?


Kira akdi yapılırken kefil şartı aranmıyor. Bu noktada tarafların isteklerine göre değişiklik olabiliyor. Yani, kira akdinde bir kefil belirtilmesi zorunlu olmuyor. Ancak kefilin olması taşınmaz sahibi açısından faydalı oluyor.


Ancak, kira akdinde kefil belirtilecek ise bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, kiranın ödenmemesi durumunda kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor. Kira akdinde kefilin sorumluluğu bir yıl olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kira akdi devam ederse kefilin sorumluğu kalmıyor. 


Kira akdinde damga vergisi de bulunuyor.2015 yılı için kira akdi damga vergisi oranları şu şekilde:


-Kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


-Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Kira akdi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com