20 / 09 / 2024

Kira akdinde damga vergisi 2015!

Kira akdinde damga vergisi 2015!

Taşınmaz kiralamalarında imzalanan kira akdi bazı durumlarda damga vergisine tabi tutuluyor.Peki kira akdinde damga vergisi ne kadar?İşte kira akdinde damga vergisi 2015..


Kira akdinde damga vergisi 2015!

Kira akdi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Noterde yapılan kira akdi karşılığında tarafların damga vergisini ödemesi gerekiyor. Damga vergisine  tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabi tutuluyor. 


Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imzalayanlar oluyor. Kira akdi damga vergisi beyannamesi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde vergi dairelerine beyan edilmesi gerekiyor. 


Bir sayfadan fazla olarak düzenlenen kira akdinde her sayfa için ayrı ayrı, aynı oranda damga vergisi ödemesi talep ediliyor. Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor.Peki kira akdinde damga vergisi ne kadar?


2015 yılı için kira akdi damga vergisi şu şekilde:


-30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ gereğince kira mukavelenameleri için mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


-Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Kira akdinin tapuya şerhi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com