23 / 11 / 2024

Kira akdinin haklı nedenle feshi!

 Kira akdinin haklı nedenle feshi!

Gayrimenkul sahibi ve kiracısına tarafından imzalanan kira akdi, Borçlar Kanununa göre ancak haklı nedenlerin söz konusu olması halinde feshedilebiliyor.İşte kira akdinin haklı nedenle feshi..


Kira akdinin haklı nedenle feshi!

Kiracı ve gayrimenkul sahibinin haklarının korunması nedeni ile kira akdi fesih süreci Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Konut ve işyeri kiralamalarında taraflar istediği zaman istediği şekilde kira akdini feshedemiyor. 


Kanunen, gayrimenkul kiralarında kiracının, belirli süreli kira akdinin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunması gerekiyor. Aksi halde kira akdi aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Gayrimenkul sahibi de, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebiliyor.Peki kira akdinin haklı nedenle feshi esasları nelerdir?


Borçlar Kanunu kapsamında kira akdinin haklı nedenlerle feshine ilişkin bilgilere yer veriliyor.


a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar

MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,


belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


b. Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

Kira akdinde damga vergisi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com