08 / 05 / 2024

Kimler çevre temizlik vergisi öder?

Kimler çevre temizlik vergisi öder?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergiler arasında çevre temizlik vergisi de bulunuyor.Peki kimler çevre temizlik vergisi öder?Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?


Kimler çevre temizlik vergisi öder?

Belediye Gelirleri Kanununa göre, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden faydalanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor.

Meskenlerin çevre temizlikvergisi su faturasına yansıtılıyor ve su faturasının ödenmesi halinde çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.İşyerlerinin ise vergiyi belediyeye giderek ödemeleri gerekiyor.

Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tâbi tutulmuyor.

Çevre temizlik vergisinden tabi olmayan kişilerin çöp vergisi olarakta bilinen vergiyi, iki eşit taksit halinde ödemesi gerekiyor. Verginin birinci taksit ödemeleri Mart,Nisan,Mayıs ayı içerisinde yapılıyor.İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor. Buna göre çevre temizlik vergisi birinci taksit dönemi 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor.

Peki kimler çevre temizlik vergisi öder? Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur? diyorsanız işte yanıtı..

Çevre temizlik vergisinin mükellefi taşınmazın sahibi değil, taşınmazın kullanıcısı oluyor. Örneğin bir işyerinde kiracı olması durumunda çevre temizlik vergisinin mükellefi kiracı oluyor. Buna karşın işyerini taşınmazın sahibi kullanıyorsa; vergi mükellefi işyerinin sahibi oluyor.

Çevre temizlik vergisi için istenen evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com