Açılımı Çevresel Etki Değerlendirmesi olan ÇED,belirli bir projenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç oluyor.Peki çed raporu nereden alınır? Çed raporunu kimler imzalar?
Çed raporunu kimler imzalar?
Çed(Çevresel Etki Değerlendirmesi );gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirgenmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar anlamına geliyor.
Çed Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlamıyor ve ihale edilemiyor. Peki "çed raporu nereden alınır? Çed raporunu kimler imzalar?" diyorsanız işte yanıtı..
ÇED raporu almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılması gerekiyor.Başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile biten süreç olarak karşımıza çıkıyor.
Bakanlık tarafından; sunulan nihai ÇED Raporlarının komisyon üye sayısı kadar çoğaltılması gerekiyor. Çoğaltılan nihai ÇED Raporları 10 iş günü içerisinde Bakanlığa sunuluyor. Bakanlık, Komisyonun rapor hakkındaki çalışmaları ve halkın görüşlerini dikkate alarak proje için "ÇED Olumlu" ya da "ÇED Olumsuz" kararını on iş günü içinde veriyor, bu kararı komisyon üyelerine bildiriyor.
ÇED raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Yeterlik Belgesi almış firmalar hazırlamakla görevli oluyor. Bu amaçla çıkarılmış ÇED Yeterlik Tebliği hükümlerince ÇED Yeterlik Belgesi alabilmek için firmaların bünyesinde başta çevre mühendisleri olmak üzere değişik disiplinlerden mühendis, mimar, kimyager, biyolog, arkeolog ve benzeri fakülte ve dört yıllık yüksek okul bitirmiş eleman istihdam etmeleri zorunlu oluyor.
Çed raporu düzenlemesi gereken tesisler!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com