04 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde kira yardımı kaç ay?

 Kentsel dönüşümde kira yardımı kaç ay?

Kentsel dönüşümden yararlanan ev sahipleri ve kiracılara devlet kira yardımında bulunuyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı kaç alınır?


Kentsel dönüşümde kira yardımı kaç ay?

Kentsel dönüşümde yapılarını anlaşma yolu ile tahliye eden malik ve kiracılara mağdur kalmamaları için kira yardımı yapılıyor.Yardım almada başvuru için gerekli belgelerin temin edilmesi ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.


Riskli binada kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlerin; 

-Nüfus cüzdanı fotokopisi,

-Kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi üzerine kayıtlı su, elektrik, telefon doğalgaz faturalardan birisi veya riskli binada oturduğunu gösteren nüfusmüdürlüğünden alınmış adrese dayalı nüfus kayıt örneği,

-Konutun tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği,ile birlikte  İstanbul  ,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2015 stratejisine göre artık bireysel dönüşüm yerine, belediyelerle işbirliği halinde 4-5 bin konuta kadar çıkacak “alansal dönüşüme” geçme kararı alıyor. Peki kentsel dönüşümde kira yardımı kaç ay?


1 Ocak 2015 itibariyle uygulamaya giren yeni sisteme göre 6306 Sayılı Kanun çerçevesinde riskli bina maliklerine sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılıyor.


Kira yardımı yapılacak riskli yapıda ikamet şartı aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi olanlardan sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.


Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor. Ayrıca yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyor.

Kentsel dönüşüm 2015 kira yardımı ne kadar?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com