29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm yasası 2016!

 Kentsel dönüşüm yasası 2016!

TBMM'de görüşülen ve yasalaşan Torba Yasa Tasarısı kapsamında kentsel dönüşüm uygulamalarında da birtakım değişiklikler yapıldı. İşte kentsel dönüşüm yasası 2016...


Kentsel dönüşüm yasası 2016!

Kentsel dönüşüm ile riskli alanlarda yer alan ve riskli olan yapılar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun sağlam binalar inşa ediliyor. Kentsel dönüşüm uygulamaları ile ilgili yeni düzenlemeler Torba Yasa Tasarısında da yer alıyor. 


2016 yılında yapılan düzenlemelerin başında gecekondu sahiplerine yapılacak yardım geliyor. 8 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete'de Riskli Yapıyı Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılmasına Dair Karar yayımlandı.


Buna karara göre, gecekondu sahiplerine yapılacak anlaşma ile yardımda bulunulacak ve enkaz bedeli ödenecek. 


Torba Yasa 2016 kapsamında da kentsel dönüşümle ilgili bazı düzenlemelere yer veriliyor:


- Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ile yenileme alanı olarak belirlenen alanlarda bulunan yapılardan yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşuluyla, geçici olarak elektrik, su ve doğal gaz bağlantısı yapılacak. 


- Riskli alan sınırları içinde olup, riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan uygulama bütünlüğü bakımından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gerekli görülenler, değerleme çalışmalarında yapının riskli olmadığı gözetilmek kaydıyla kentsel dönüşüm kanunu hükümlerine tabi olacak.


- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  TOKİ  veya idare, riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini 2 yıl süreyle geçici olarak durdurabilecek. Uygulamanın gerektirmesi halinde imar ve yapılaşma işlemlerinin geçici olarak durdurulması 1 yıl daha uzatılabilecek.


- Üzerindeki toplam yapı sayısının en az yüzde 65'i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak açıklanabilecek.


- Riskli alan kararına karşı Resmi Gazete'de yayımı tarihinden itibaren dava açılabilecek. Uygulama işlemleri üzerine ise riskli alan kararına karşı dava açılamayacak.

Kentsel dönüşümde gecekondulara enkaz yardımı!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016