19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi alma şartları!

 Kentsel dönüşüm kredisi alma şartları!

Ekonomik ömrünü tamamlamış ve olası bir depremden zarar görme ihtimali yüksek olan yapılar kentsel dönüşüm projesi kapsamına dahil edilen yapılara kentsel dönüşüm kredisi veriliyor.Peki kentsel dönüşüm kredisi alma şartları nelerdir?


Kentsel dönüşüm kredisi alma şartları!

Kentsel dönüşüm kararı ekonomik ömrünü tamamlamış ve olası bir depremden zarar görme ihtimali yüksek olan yapılar için alınıyor.Kentsel dönüşüm kredisi de kentsel dönüşümden yararlanan hak sahiplerine sunulan devlet destekleri arasında yer alıyor. 


Kentsel dönüşümde konutunu ve işyerini kendi imkânları ile yapmak veya edinmek isteyenlere Bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebiliyor.Özel hesaptan kredi kullanmak isteyen hak sahiplerinin, bulundukları yerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurması gerekiyor.Başvuru için;


-Mülk sahibi tapu fotokopisi,

-Mülk sahibi nüfus cüzdanı fotokopisi,

-Tapu müdürlüğünden alınmış kaşeli imzalı bağımsız bölüm listesi

-Takyidat belgesinin bulunması gerekiyor.


Konut ve işyerini kendi imkanları ile yapmak veya edinmek isteyenlere kredi açılması için bu yapılarda en az 1 yıldır ikamet ettiği veya işyeri bulunduğu tespit edilmesi gerekiyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında verilecek olan özel kredilerin miktarı ile kimlere verileceğini yıllık olarak ilan ediliyor.


Özel hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılma işlemi,konutunu veya işyerini kendi imkânları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde yirmi beşi peşin olarak, geri kalanı da üç eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak yapılıyor


İşyeri ya da konutunu edinmek isteyenlere kredi kullandırılması halinde düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemlerini müteakip toplu olarak ödeme Özel Hesaptan hak sahibinin hesabına aktarım yapılıyor.



Kentsel dönüşüm kararına nasıl itiraz edilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com