05 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımında değişiklik 2015!

Kentsel dönüşüm kira yardımında değişiklik 2015!

Anlaşma ile tahliye edilen riskli yapılardaki hak sahiplerine devlet tarafından sağlanan destekler arasında kira yardımı bulunuyor.2015 yılı için kira yardımında bazı değişikliklere gidildi.İşte kentsel dönüşüm kira yardımında değişiklik 2015..


Kentsel dönüşüm kira yardımında değişiklik 2015!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm projesine göre, riskli alanlarda yer alan riskli yapılar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor.


Kentsel dönüşüm kapsamında anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor.


Kentsel dönüşümde kira yardımı başvuruları; Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma; Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Müdürlüğe yapılıyor.


2015 yılı itibari ile kentsel dönüşüm kira yardımı uygulamasında bazı esaslar değişti. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımında değişen şartlar nelerdir?


Kentsel dönüşüm kira yardımı uygulamasında değişen esaslar şu şekilde:


-1 Ocak 2015 itibariyle uygulamaya giren yeni sisteme göre 6306 Sayılı Kanun çerçevesinde riskli bina maliklerine sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılıyor.


-Kira yardımı tediyelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi olanlardan sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.


-Kira yardımı kapsamında malikler riskli ev sayısı kadar kira yardımı alabiliyordu. Ayrıca ilk 5 aylık kira yardımı peşin olarak ödenebiliyordu.2015 yılı için 5 aylık toplu ödemeden de vazgeçildi.

Kentsel dönüşüm kira yardımı almak için neler gerekli?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler