17 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulaması nasıl yapılır?

 Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulaması nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm projesinden faydalanarak evini yıktıran vatandaşlara devlet kira yardımında bulunuyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulaması nasıl yapılır?


Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulaması nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm projesi kentte sorunlu ve gelişmemiş bölgelerin belirlenmesi ile söz konusu sorunların giderilmesi için yapıların yeniden yapılandırılması olarak ifade ediliyor. Riskli olarak belirlenen ya da rezerv yapı alanlarındaki yapıların yıkılması uygulamalarına tahliye edilen binaların maliklerine veya kiracılarına mesken yada işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılıyor.


Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu binaların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre veriliyor. Bu süre içerisinde yapının yıkılmaması durumunda yetkili kurum tarafından tebligat ile bilgilendirme yapılarak, yapı yıktırılabiliyor. Malikler ile anlaşma sağlandığı takdirde Bakanlık tarafından konut tahsisi gibi çeşitli yardımlar yapılabiliyor. 


Riskli olan binaların yıkılması işlemi için öncelikle malikler ile anlaşma yapılıyor. Anlaşma yapılarak tahliye edilen maliklere, kiracılara Bakanlık tarafından belli bir oranlarda kira yardımı yapılıyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ ne başvuruda bulunmak gerekiyor. Başvuru için gerekli evraklar aşağıda yer alıyor;



1- Nüfus cüzdanı fotokopisi 

2- Konut veya işyerinin tapu senedi 

3- Riskli bina tespit raporu inceleme formu 

4- Tahliye ettiğime dair yeni adresimi gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği


Peki kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulaması nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..


6306 sayılı Kanun kapsamında "Kira Yardımı Başvurusu" yapmış olup; yürürlükte olan kanun, yönetmelik ve genelge çerçevesinde tamamlanması gereken eksik evrak bilgisi sorgulanabiliyor.


Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulamada gereken bilgiler şu şekilde:

T.C. Kimlik No

Seri No / Cüzdan No

Kentsel dönüşüm kira yardımı süresi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler