06 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm kira bedeli ne kadar?

 Kentsel dönüşüm kira bedeli ne kadar?

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunundan faydalanan malik ve kiracılara devlet kira yardımında bulunuyor.Peki kentsel dönüşüm kira bedeli ne kadar?İşte kentsel dönüşüm kira yardımı 2015..


Kentsel dönüşüm kira bedeli ne kadar?

Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli alanlarda belirlenen riskli binalar tespit edilerek, bu binalar yıkılıp yerine yeni binalar inşa ediliyor.


Bu süreçte binası riskli olarak ilan edilen yapı sahiplerinin mağdur olmaması için devlet birtakım finansal destekler sunuyor. Bu destekler kapsamında kira yardımı da yer alıyor.


Kentsel dönüşümde anlaşma ile çıkarılan uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor.Peki kentsel dönüşüm kira bedeli ne kadar?


2013'te 600 TL ve bir sonraki yıl 680 TL olan kira yardımı, 2015 yılında 735 TL olarak belirlendi. Kat malikleri tarafından 18 ay boyunca kira yardımı alınabiliyor.


Kentsel dönüşüm adı altında 2015 yılına kadar, malikler sahip oldukları beş bağımsız bölüm için ayrı ayrı kira yardımı alabiliyordu. Ancak bakanlığın 1 Ocak 2015 itibariyle uygulamaya giren yeni stratejine göre (6306 Sayılı Kanun kapsamında), artık riskli yapı malikleri sadece ikamet ettikleri bağımsız bölüm için kira yardımı alabiliyor.


Bu durumda kiraya verilen diğer daireler için yardım alınamıyor. Ödemelerde ise riskli yapıda ikamet koşulu aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlar yardıma hak kazanıyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı süresi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com