23 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm için nereye başvurmalı?

 Kentsel dönüşüm için nereye başvurmalı?

Binası riskli alan ilan edilen bölgenin sınırları içerisinde olan ya da kendi başvurusu sonucu yapısı riskli yapı ilan edilen bir binada oturuluyorsa kentsel dönüşüme dahil olunuyor.Peki kentsel dönüşüm için nereye başvurmalı?


Kentsel dönüşüm için nereye başvurmalı?

Riskli alanlarda bulunan riskli yapıların tespit edilmesi sonucunda bu yapıların yıkılıp, yerine yenisinin yapılması kentsel dönüşüm olarak ifade ediliyor.


Riskli yapıların tespiti, Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılıyor ve sonuç Bakanlığa veya İdareye bildiriliyor. Bakanlık, riskli yapıların tespitini süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden isteyebiliyor. 


Verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, tespitler Bakanlıkça veya İdarece yapılıyor veya yaptırılıyor. Bakanlık, belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebiliyor. Bakanlık tarafından veya İdarece yaptırılan riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince onbeş gün içinde itiraz edilebiliyor.Peki kentsel dönüşüm için nereye başvurmalı? diyorsanız işte yanıtı..


Kentsel dönüşüm kapsamında yapının riskli olduğu tespitinin Bakanlıkça belirlenen kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Bu kuruluşlara bir dilekçe ile müracaat edilliyor.Dilekçenin yanında aşağıdaki evrakların da temin edilmesi gerekiyor:


1. Tapu Fotokopisi 

2. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 

3. Tapudan alınmış Bina Kat Maliklerinin 

 Hisse Oranlarını Gösterir Belge/ Takyidat 

4. Belediyeden Alınmış Binanın Statik Projesi veya 

 Statik Proje Olmadığına dair resmi yazı 

5. Belediyeden UAVT ( Ulusal Adres Veri Tabanı ) Yazısı 

 ( Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama Yazısı ) 

6. Vekaletname 

7. Şirket İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi 

 Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 

Kentsel dönüşüm yıkım kararına itiraz edilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com