02 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti tapu örneği!

 Kat mülkiyeti tapu örneği!

Kat mülkiyetinin kurulması için gayrimenkul sahibinin imzalı bir dilekçeyle tapu idaresine kat mülkiyeti istemi için başvuruda bulunması gerekiyor.Peki kat mülkiyeti tapusunda neler yazar?işte kat mülkiyeti tapu örneği..


Kat mülkiyeti tapu örneği!

Bir taşınmazda kat mülkiyetinin kurulabilmesi için inşaat çalışmalarının bitmiş olması ve binaya iskan belgesinin alınmış olması gerekiyor.Kat mülkiyeti, bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olarak tanımlanıyor.


Anataşınmaza kat mülkiyeti alınabilmesi için gerekli belgeler ve bir dilekçe ile yapının bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunulması gerekiyor. Kat mülkiyeti başvurusu nda gerekli olan belgeler şu şekilde:Genel inşaat projesi,Vaziyet planı,yapı kullanma izin belgesi (iskan),her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren liste,yönetim planı,maliklerin nüfuz cüzdanları ile vesikalık fotoğraflarıdır.


Tapu mülkiyeti belgesinde bilgiler Üst bölüm,Orta bölüm ile Alt bölümde gruplanıyor.Kat mülkiyet tapusunda, tapunun orta bölümünde kat mülkiyeti olduğuna dair ibare bulunuyor. Kat mülkiyet tapu örneği şu şekilde:


Üst bölümde yer alan bilgiler:

Bu bölümde anagayrimenkul ile ilgili bilgilerine yer veriliyor. Bütün tapu çeşitlerinde; belgenin üst kısmında taşınmaz malın İli, İlçesi, Mahalle-Mıntıka-Mevki v.s. ile Pafta-Ada-Parsel bilgileri ve yüzölçümü hanesi bulunuyor.Bu bilgiler gayrimenkulün yeri-konumu ile büyüklüğü hakkında bilgi veriyor. 


Orta bölümde yer alan bilgiler:

Bu bölüm söz konusu taşınmaz malın türüne göre değişkenlik gösteriyor. Eğer bağımsız bölüm belirtmeyen formatlı, yani  Kat irtifakı veya Kat Mülkiyeti kurulmamışsa, düz metin şeklinde açıklama-edinme bölümü bulunuyor, diğer bölüm ve bilgiler yer almıyor.


Alt bölümde yer alan bilgiler:

Tapu belgesi alt bölümde “Geldisi”,Yevmiye”,”Cilt”,”Sahife”,”Sıra” numaraları, Tarihi ile “Gittisi” kısımları bulunur. “Geldisi” bölümünde Tapu sicilinde daha önceden yapılan değişiklikler ile değişime uğradı ise, eski Cilt, Sahife, Sıra ve Tarih bilgileri bulunuyor. 

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı farkı nedir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com