30 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı farkı nedir?

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı farkı nedir?

Kat mülkiyeti ile kat irtifakına ilişkin yasal hükümlere, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer veriliyor.Buna göre kat mülkiyeti ile kat irtifakı farkı nedir?


Kat mülkiyeti ile kat irtifakı farkı nedir?

Kat mülkiyeti,Kat Mülkiyeti Kanununa tabi tutuluyor.Kanuna göre, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmazın maliki veya ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.


Kat mülkiyeti için inşaat çalışmalarının tamamlanmış olması ve binaya iskan belgesinin alınmış olması geliyor yoksa yapıya kat mülkiyeti alınamıyor.Yapıya kat mülkiyeti alınabilmesi için gerekli belgelerin temin edilerek bir dilekçe ile belediyeye başvuruda bulunulması gerekiyor.


Kat irtifakı ise, herhangi bir arsa üzerinde yapılacak veya inşaat çalışmaları devam eden bir binanın üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olarak karşımıza çıkıyor.Yani kat irtifakı, müteahhit ile alıcı arasında inşaatı bitmeyen bir yapı için yapılan anlaşmaya deniyor.Kat irtifakında hangi dairenin nerede olduğu, numarası, kime ait olduğu gibi bilgiler yer alıyor.Peki kat mülkiyeti ile kat irtifakı farkı nedir?


Kat irtifakı inşaatı tamamlanmayan bir yapı üzerinde kurulan mülkiyet hakkı iken, kat mülkiyeti ise inşaatı tamamlanmış ve yapı için iskan belgesi alınmış yapılarda kurulan mülkiyet hakkı olarak ifade edilyor.


Taşınmaz inşaat halindeyse kat irtifakının, kat mülkiyetine geçmeden önceki bir süreç olarak görülmesi ve inşaatın tamamlanması halinde ise, kat mülkiyetine geçilmesi gerekiyor.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com