18 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti tapu masrafı 2015!

 Kat mülkiyeti tapu masrafı 2015!

Kat Mülkiyeti Kanununa göre inşaatı tamamlanmış ve iskan belgesi alınmış yapılarda kat mülkiyeti kurulabiliyor.Peki kat mülkiyetli tapu masrafı ne kadar?işte kat mülkiyeti tapu masrafı 2015..


Kat mülkiyeti tapu masrafı 2015!

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan bilgilere göre kat mülkiyeti, inşaat çalışmaları tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmazın maliki veya ortak malikleri tarafından, bağımsız mülkiyet hakları kurabilmeleri olarak tanımlanıyor.


Anataşınmazın tümünün kat mülkiyetine çevrilmeden o taşınmazın yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamıyor. Bu kuralın istisnası blok ve yaygın yapıların kat mülkiyetine çevrilmesinde görülüyor.


Kat mülkiyeti kurulmak istenen yapının tümünün kâgir olması gerekiyor. Ahşap veya toprak yapılarda kat mülkiyeti kurulamıyor.Ortak mülkiyetin mevcut olması şartı bulunmuyor. Ana taşınmazın birkaç kişiye ait olması da söz konusu olmuyor.Tek kişiye ait bir ana taşınmaz üzerinde tek malikin istemiyle kat mülkiyeti kurulabiliyor.


Kat mülkiyeti için gerekli belgeler temin edilip,kat mülkiyeti tapu masrafı da ödendikten sonra işlem gerçekleşmiş oluyor.İstenen belgeler;genel inşaat projesi,vaziyet planı,yapı kullanma izin belgesi (iskan),her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren liste,yönetim planı,maliklerin nüfuz cüzdanları ile vesikalık fotoğraflarıdır.Peki kat mülkiyetli tapu masrafı ne kadar?


2015 yılında tapu harcı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında tahsil ediliyor. örneğin 250 bin TL'lik satış bedeli olan gayrimenkulün kat mülkiyeti tapusu masrafı 5 bin TL olarak hesaplanıyor.Uygulamada, alıcı satıcının da harç bedelini ödeyerek bunu ödeyeceği satış bedelinden düşebiliyor. 


Tapu alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor.

Kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com