22 / 11 / 2024

Kat mülkiyeti nedir?

 Kat mülkiyeti nedir?

İnşaatı tamamlanmış bir binanın bağımsız bölümleri üzerindeki mülkiyet hakkı olarak bilinen kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti nasıl kurulur? İşte yanıtı...


Kat mülkiyeti nedir?


Tamamlanmış bir binanın, kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, depo, mahzen gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli bölümleri üzerinde kurulan ve arsa payı ve ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı olan özel bir mülkiyet hakkı olarak tanımlanıyor. Kat mülkiyeti, bugün birçok ülkede kabul edilmiş bulunuyor. Ancak, çeşitli ülke kanunlarının bu kurumu düzenleyiş tarzları değişik olarak biliniyor.


Her devirde insanların temel ihtiyaçlarından bir tanesi de mesken, yani evdir. Bu ihtiyacın karşılanmasında gerek fertler, gerekse devletler çaba sarf etmek mecburiyetindedir. Bu konuda yurdumuzda bilhassa büyük şehirlerde, sanayinin gelişmesine paralel olarak nüfus artışı olmuş ve mesken ihtiyacı bir problem haline gelmiştir.


Mesken ihtiyacı, kat mülkiyetini problem olarak beraberinde getirmiştir. Netice olarak kat mülkiyeti için de, çareler aranmıştır. Tarihte Germen veİslam Hukukunda (Mecelle’nin 1150-1192-1193 mad.) "Kat mülkiyeti"dediğimiz hukuki çözüm yolu çok eskiden bulunmuş ve kabul edilmiştir. Ancak, Türk Medeni Kanunu, bir binada, birçok kimseye, ayrı ayrı sahip olunması mümkün olan özel mülkiyet bölümlerini tanımamaktaydı. Fakat ihtiyaçların zorlamasıyla, Medeni Kanunun 753. maddesine dayanılarak, binanın bir bağımsız bölümünde "irtifak hakkı" kurulması suretiyle bir çözüm yolu bulunmuştu. Yalnız bu, çeşitli ihtilaflara yol açtığından yeterli olmaktan uzaktı. Bu sebeple gerekli araştırmalar yapılarak 23.6.1965 tarih ve 634 sayılı "Kat Mülkiyeti Kanunu" hazırlandı. Bu kanuna göre memleketimizde de bir binada birden çok bağımsız bölüm yapılması hukuken mümkün kılınmıştır. 14.4.1983 tarih ve 2814 sayılı kanun ile adı geçen kanun değiştirilmiş ve bazı maddeler eklenmiştir.