04 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti ne demektir?

 Kat mülkiyeti ne demektir?

Kat mülkiyetine ilişkine Esaslar 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda ele alınıyor.Buna göre kat mülkiyeti ne demektir?Kat mülkiyeti nasıl kurulur?


Kat mülkiyeti ne demektir?

Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına, kat mülkiyeti adı veriliyor.Kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, mahzen, depo gibi bölümleri üzerinde maliklerin bağımsız mülkiyet haklarını ifade ediyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre Kat Mülkiyeti'nin kurulabilmesi için bina inşaat çalışmalarının tamamlanmış ve iskan belgesinin alınmış olması gerekiyor. 


Bitmiş ve iskan belgesi alınmış bir binanın kat mülkiyetinin kurulması için;gayrimenkul eğer bir kişinin ise onun ya da birden çok şahsın müşterek malı ise bütün paydaşların imzaladığı dilekçe ile tapuya müracaat etmeleri gerekiyor.


Kat mülkiyetinin kurulması için,anagayrimenkulde, yapı veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı da açıkça gösterilmek suretiyle, proje müellifi mimar tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimarî proje ile yapı kullanma izin belgesi gerekiyor. 


Kat mülkiyeti taşınmazın bulunduğu belediyelere başvuru yaparak çıkartılabiliyor.Başvuruda ilk iş binanın müteahhitlerine düşüyor.Kat mülkiyeti alımı için gerekli evrakların tamamlanmış olması gerekiyor.

Kat mülkiyeti neden gereklidir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com