17 / 05 / 2024

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır?

 Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır?

634 sayılı Kanun gereğince inşaat çalışmaları bittiği zaman kat irtifakından kat mülkiyetine geçilebiliyor.Peki kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır?


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır?

Bir yapıdaki bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına Kat mülkiyeti adı veriliyor. Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına kat irtifakı olarak tanımlanıyor.


Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi oluyor.(KMK.3/3).Henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için o arsanın malikinin veya bütün paydaşlarının buna ait istem ile birlikte 12 nci maddenin (a) bendine uygun olarak düzenlenen proje ile (b) bendindeki yönetim plânını tapu idaresine vermeleri gerekiyor. Kat mülkiyetine geçişte ayrıca yönetim plânı istenmiyor.Peki kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır?


Kat İrtifakı kurulması İçin istenen belgeler mimari Proje ve yönetim Plan iken kat İrtifakından kat mülkiyetine Geçiş İçin istenen belge ise yapı Kullanma İzin belgesi oluyor.


Yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, Kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine resen çevriliyor. Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebiliyor (KMK.3/3).


Yapının tamamlanmasından sonra kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve 12 nci maddede yazılı belgelere dayalı olarak, yetkili idarece yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarihten itibaren altmış gün içinde ilgili tapu idaresine gönderilmesi üzerine tapu dairesi tarafından resen yapılıyor.


Kat irtifakı bulunmuş anagayrimenkullerde kat mülkiyetine geçmek için vatandaşların talepte bulunmasına gerekmiyor. Bina tamamlanıp, iskan belgesi verildiğinde iskan belgesini veren yetkili idare bunun bir örneğini resmi yazıyla tapu dairesine gönderecek, tapu dairesi bu yazıyı aldığı tarihten itibaren 60 gün içinde resen kat mülkiyetine geçiyor. Ancak bu 60 günlük sürenin başlaması için daha önceden taşınmazın cins değişikliği işleminin malikler tarafından yaptırılmış olması gerekiyor..

Kat mülkiyeti tapu masrafı 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com