29 / 03 / 2024

Kamulaştırma kararına itiraz!

 Kamulaştırma kararına itiraz!

Kamu yararının gözetildiği durumlarda özel mülkiyet kapsamına giren taşınmaz mallar kamulaştırılıyor.Peki kamulaştırma kararına itiraz edilir mi?Kamulaştırma kararına itiraz nasıl edilir?İşte kamulaştırma kararına itiraz etme süreci..


Kamulaştırma kararına itiraz!

Kamulaştırma,kamu yararı için tüzel kişi ya da devlet tarafından özel mülkiyet olan mallara el koyması işlemi olarak adlandırılıyor.Söz konusu kamulaştırma kararı uygulama kapsamına özel mülkiyete giren yapılar, arsa ve araziler de dahil edilebiliyor.


İstimlak olarakta adlandırılan kamulaştırma işlemi ile ilgili yasal esaslar, Kamulaştırma Kanunu kapsamında açıklanıyor.Kamu yararı olan herhangi bir projeyle ilgili olarak üniversiteler, belediyeler ihtiyaçları olduğunda kamulaştırma kararı alabiliyor. 


Kamulaştırma kararı alınmış olan bir projenin uygulanmasında, istimlağı istenen taşınmaza eşdeğerde takas yapılabilecek bir yer yoksa, bu durumda söz konusu taşınmazın bedeli ödeniyor.


Alınmış olan kamulaştırma kararına, karar tebliğ edilip, özel mülkiyete ait olan malın kamulaştırma kararını öğrendikten sonra itiraz edilebiliyor. Bu noktada önemli faktör itiraz süresinin geçmemiş olması oluyor.


İtiraz ediecek olan kişinin neye itiraz ettiğini ve ona göre itirazda bulunması gerekiyor.Kamulaştırma kararına ya da bedeline itiraz etme hakkı özel mülkiyet sahibine veriliyor.İstimlak bedeline itiraz edilecekse  30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak itiraz etmek gerekiyor.


Kamulaştırmaya kararına itiraz edilmek isteniyorsa 30 gün içerisinde İdare Mahkemesi'ne dilekçe yazılarak başvurulması ve dava açılması gerekiyor.


Kamulaştırma nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com