Kamulaştırma olarakta bilinen istimlakın yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor.peki istimlak ne demektir?İstimlak nasıl yapılır?
İstimlak ne demektir?
İstimlak,bir bölgenin ihtiyacı doğrultusunda ve kamu yararı gözetmesi halinde özel kişilere ait gayrimenkullerin, kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınması olarak karşımıza çıkıyor.
İstimlak işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu, 1580 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile belirleniyor.
Belediye tarafından kamulaştırma yani istimlakin yapılabilmesi için imar planında gayrimenkulün kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor.Örneğin park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanıdır.
İstimlak özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu gayrimenkul üzerinde idari irtifaklar kurmak şeklinde olabiliyor.
İstimlaklarda, taşınmazın Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekiyor.
Özel kanunlarla ön görülen olağanüstü durumlarda mesela halk sağlığını tehdit eden unsurları oluşturan taşınmazlara 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanunun 27. maddesi uygulanıyır. Bu maddeye göre kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulundan alınıyor.
Gayrimenkul imar durumu ile ilgili bilgiyi bağlı bulunulan İlçe Belediyesi İmar Müdürlüğü’nden öğrenilebildiği gibi, İstimlak Müdürlüğüne şahsen tapu senedi ile başvurarak da gayrimenkulün istimlak durumunu öğrenilebiliyor.
İstimlak bedeli hesaplama!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com