26 / 04 / 2024

İstimlak bedeli hesaplama!

 İstimlak bedeli hesaplama!

İstimlak bedeli, hükumet veya kamu tüzel kişileri tarafından kamu yararı için özel mülkiyete ait malların belirli bir değer karşılığında el konulması olarak ifade ediliyor. İşte istimlak bedeli hesaplama!


İstimlak bedeli hesaplama!


Kamu yararı gereğince özel kişilere ait taşınmazları, devlet ya da kamu tüzel kişilerinin bedeli peşin ödemesi halinde zorla almasına yani kamulaştırılmasına istimlak deniyor. Kamu tüzel kişileri, belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler istimlak yapabiliyor.  


4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla düzenlenmiş olup, belediyeler, imar planları doğrultusunda park, yol, Metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı gibi kamu hizmet alanlarının genişlemesi için istimlak yapıyor.


4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nda istimlak bedeli hesaplama hususu ele alınmıştır.


İstimlak bedeli hesaplama..


İstimlak bedeli hesaplama işlemi, sulama, turizm gibi büyük projelerde istimlak bedelinin en az 6'ta 1'i peşin olmak üzere, geri kalan kısım devletin ödediği en yüksek faizden 5 yıla yayılan bir ödeme planıyla ödenebiliyor.