İstimlak bedeli nedir? Devlet özel mülkiyeti ait gayrimenkulu belli bir bedel karşılığında satın alarak devlet mülkiyetine katabiliyor işte bu bedel istimlak bedeli olarak tanımmlanıyor.
İstimlak bedeli nedir?
İstimlak, özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü bina, arsa v.s Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî bir terim olarak kullanılıyor. Özel mülkiyette bulunan bir taşınmazın devlet mülkiyetine teşebbüsü halinde taşınmazın bedelini devlet karşılıyor bu bedel istimlak bedeli olarak biliniyor. Peki istimlak bedeli nasıl belirleniyor?
Kamu yararı gereğince özel kişilere ait taşınmazları, devlet ya da kamu tüzel kişilerinin bedeli peşin ödemesi halinde zorla almasına yani kamulaştırılmasına istimlak işlemi deniyor. Kamu tüzel kişileri, belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler istimlak yapabiliyor.
Kamulaştırma bedelinin tespiti esasları Kamulaştırma Kanunu'nda şöyle yer alıyor;
Madde 11
Bilirkişi kurulu, kamulaştırılacak taşınmaz mal veya kaynağın bulunduğu yere mahkeme heyeti ile birlikte giderek, hazır bulunan ilgilileri de dinledikten sonra taşınmaz mal veya kaynağın;
a)Cins ve nevini,
b) Yüzölçümünü.
c) Kıymetini etkileyebilecek bütün nitelik ve unsurlarını ve her unsurun ayrı ayrı değerini,
d)Varsa vergi beyanını,
e)Kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini,
f) Arazilerde, taşınmaz mal veya kaynağın kamulaştırma tarihindeki mevkii ve şartlarına göre ve olduğu gibi kullanılması halinde getireceği net gelirini.
g) Arsalarda, kamulaştırılma gününden önceki özel amacı olmayan emsal satışlara göre satış değerini,
h) Yapılarda, (...)(2) resmi birim fiyatları ve yapı maliyet hesaplarını ve yıpranma payını,
ı) Bedelin tespitinde etkili olacak diğer objektif ölçüleri,
Esas tutarak düzenleyecekleri raporda bütün bu unsurların cevaplarını ayrı ayrı belirtmek suretiyle ve ilgililerin beyanını da dikkate alarak gerekçeli bir değerlendirme raporuna dayalı olarak taşınmaz malın değerini tespit ederler.