24 / 04 / 2024

İstimlak bedeli nasıl hesaplanır?

 İstimlak bedeli nasıl hesaplanır?

İstimlak,Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler ve belediyeler tarafından yapılıyor.İstimlak karşılığında bir bedel belirleniyor.Peki istimlak bedeli nasıl hesaplanır?


İstimlak bedeli nasıl hesaplanır?

Kamu çıkarları düşünülerek özel mülklere bedeli ödenmesi karşılığıyla özel mülke el konulması işlemine istimlak adı veriliyor.İstimlak diğer adıyla kamulaştırma olarak karşımıza çıkıyor. 


Kamu tüzel kişileri, belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler istimlak yapabiliyor. 


4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla düzenlenmiş olup, belediyeler, imar planları doğrultusunda park, yol, Metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı gibi kamu hizmet alanlarının genişlemesi için yapabiliyor.


İstimlak yapılan taşınmazlar için bedel ödeniyor.İstimlak bedeli,istimlak sürecinde istimlak kapsamına giren taşınmaz sahiplerine taşınmazlarının karşılığı olarak devlet tarafından ödenen taşınmaz ücretine deniliyor.Peki istimlak bedeli nasıl hesaplanır?


Sulama, turizm gibi büyük projelerde istimlak bedelinin en az 6'ta 1'i peşin olmak üzere, geri kalan kısım devletin ödediği en yüksek faizden 5 yıla yayılan bir ödeme planıyla ödenebiliyor.


Taşınmaz malın değerinin tespitinde, kamulaştırmayı gerektiren imar ve hizmet teşebbüsünün sebep olacağı değer artışları ile ilerisi için düşünülen kullanma şekillerine göre getireceği kar dikkate alınmıyor.


İstimlak işlemlerinde gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekiyor. .Bu kapsamda istimlak bedeli ödeme süresi peşin olarak karşımıza çıkıyor.

İstimlak bedeline nasıl itiraz edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com