Bir binanın inşaat çalışmalarının sona ermesinin ardından yapıya mülkiyet kurulabilmesi için iskan alınması gerekiyor.Peki iskan için nereye başvurulur?
İskan için nereye başvurulur?
Oturma izin belgesi diğer adıyla iskan belgesi,inşaat çalışmaları sona eren bir yapı alınması için alınması gereken belge olarak karşımıza çıkıyor.
Bu belge, ruhsatlı projesine uygun bir şekilde tamamlanan binalar için veriliyor. Binaya bu belgeyi almak için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.
İskan belgesinde; inşaatın bitim tarihi, tapu kaydı, adresi, bağımsız bölümlerin cinsleri, numaraları, arsa payları, metrekareleri, sınıfları, mal sahiplerin belirtiliyor.Peki iskan için nereye başvurulur?
İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin bir dilekçeyle Belediyenin imar müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.
İskan belegesi alınmamış yapılara ciddi yaptırımlar uygulanıyor. İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden uyguluyor, aynı şekilde elektrik faturası da yüksek tarifeden uygulanıyor.
İskan raporu almak için aşağıdaki belgeleri temin etmek gerekiyor;
Dilekçe
Temel vizesi
Kanal Bağlantı Vizesi
Vergi İlişik Kesme Belgesi
Ön ve arka cephenin 13*18 ebadında ikişer fotoğrafı,
Isı Yalıtım Vizesi
Toprak(Hafriyat) Vizesi
150 m2 nin üzerinde işyeri bulunan yapılar için harç.
İskan almanın şartları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler